„Knygos kelias“ gimnazijoje

Nors praėjo jau 470 metų nuo pirmosios lietuviškos knygos išleidimo, daug kam mintyse dar skamba pirmosios Katekizmo prakalbos kreipinys: „Broliai, seserys! Imkit mane ir skaitykit…“. Norėdami atsiliepti į knygos žodžius, lapkričio 18 dieną Simno gimnazijos pradinukai rinkosi į renginį „Knygos kelias“, kurį organizavo vyresn. bibliotekininkė Lina Daniulevičienė ir leidyklos „Nieko rimto“ atstovas Rokas Neverdauskis. Kaip rašoma leidyklos internetiniame puslapyje, jau pats pavadinimas verčia nusišypsoti. „Nieko rimto“ svajonė – sukurti pasaulį, kuriame gyventų širdis šildanti šiluma, ir sparnai, kurie, tikime, tinka kiekvienam ir netgi kiekvienam yra būtinai reikalingi. Todėl net leidyklos simbolis su sparnais, kaip ir daugelio knygų herojų.

Leidyklos vadybininkas Rokas vaikams įtaigiai papasakojo apie knygos kelią nuo rankraščio iki skaitytojo: jį tiesia daug žmonių – redaktoriai, dailininkai, dizaineriai, korektoriai, net ir  prekybininkai… Skaitydami knygas sužinome ne tik daug įvairių dalykų apie praeitį, bet ir apie mūsų dienų įvykius, gėrimės iliustracijomis ir… retai susimąstome, kokį ilgą kelią turi įveikti knyga, kad pasiektų mūsų namus. Kad mažieji kuo geriau įsivaizduotų knygos kelią, salėje buvo išrinkti „rašytojai“, „redaktoriai“, „prekybininkai“… Mokiniai sužinojo, kaip per daugybę metų viskas pasikeitė, patobulėjo. Sužinojo apie didžiulius kopijavimo aparatus, „peilius“, kuriais tvarkingai supjaustomi atspausdinti lapai, kad vėliau iš jų galėtų „susiūti“ knygas. Vaikai buvo smalsūs, todėl klausimų svečiui nepritrūko.

Po renginio veikė knygų mugė. Džiaugiamės, kad vaikai galėjo papildyti savo žinias įdomia informacija, faktais, kurių nežinojo net kai kurie suaugusieji. Nuoširdžiai tikime, kad leidykla „Nieko rimto“ viską daro rimtai, kad skristi mums būtų lengviau…

 

Bibliotekininkė Lina Daniulevičienė