Simno gimnazijos ikimokyklinukai pažįsta medžius

Ikimokyklinio amžiaus vaikai ypač smalsūs. Jie noriai tyrinėja, stebi, atlieka eksperimentus su aplinkoje esančiais daiktais, todėl ugdytiniams jau nuo mažens darželyje skiepijama meilė gamtai, formuoja ekologinė savimonė.

Darželyje vyko projektas „Mokykimės pažinti ir saugoti medžius“, kurio tikslas – siekti ir plėsti žinias apie augalų prisitaikymą prie metų laikų kaitos, pažinti ir nuolat rūpintis darželyje ir savo kieme augančiais medžiais. Tai atsispindėjo ir savaitės ugdomojoje veikloje, nes mes dažnai su vaikais keliaujame į gamtą, kur yra daug medžių.

Būdami gamtoje stengiamės jausti visais pojūčiais: grožimės pievos spalvomis, klausomės medžių ošimo. Veiklų metu keliavome prie ąžuolo, pamatome jo storį, bandėme atspėti aukštį, analizavome, kas turi daugiau metų: seneliai ar ąžuolas. Eksperimentavome ir gamtos kampelyje: pamerkėme vyšnios šakelę į guašu nudažytą vandenį – visiems daug džiaugsmo suteikė stebėjimas, kaip balti žiedai nusidažė kita spalva. Vaikai išmoko mįslių apie medžius, išgirdo medelio prašymą, kaip reikia elgtis gamtoje. Projekto metu daug kalbėjome, kaip medžių energiją veikia žmones, skaitėme daug tekstų apie medžius, analizavome jų fotografijas, aptarėme, kaip medžiai atrodo visais metų laikais.

Vyko ir piešinių parodą, kurioje atsispindėjo vaiko sąveika su gamta, savo šaknimis, kurios įsismelkę į mūsų istoriją nuo pirmųjų gyvenimo akimirkų.

  Auklėtojos D. Pikūnienė,

Jušinskaitė