Vasaros poezijos skaitymai Simno bibliotekoje

Rugpjūčio 27 d. Simno gimnazijos bibliotekos lankytojai susirinko į baigiamąjį renginį – Emilijos Liegutės poezijos skaitymus „Būtis – nebūtis“, skirtą jos gyvenimui ir kūrybai apžvelgti. Priminsiu, jog Emilija Liegutė gimė 1930 m. Skiturių kaime netoli Simno. Mokėsi ir baigė Simno gimnaziją, todėl, kol sveikata leido, dažnai viešėdavo joje. Tad nenuostabu, jog daugelis mokytojų ir kitų renginio dalyvių jo metu prisiminė šiuos rašytojos apsilankymus. Atėjusieji į renginį dovanų gavo ne tik knygą „Būtis – nebūtis“, bet ir išsitraukę „laiminguosius“ skaičius galėjo atskleisti savo poetinius-meninius gebėjimus. Eilėraščiai apie būties laikinumą, meilę savo kraštui nepaliko nė vieno abejingo. O skaityti eilėraštį, parašytą dzūkų tarme, pasirodė ne taip jau lengva…

Šie poezijos skaitymai prasidėjo žymiai anksčiau. Gimnazijos mokiniai dar pavasarį, baigiantis mokslo metams, lydimi mokytojų Laimos Žemaitienės ir Ingos Stankevičienės, pradėjo šį renginį: ne tik skaitė rašytojos poeziją ant Bambininkų piliakalnio, bet ir prisiminė jo atsiradimo istoriją. Mokiniai gėrėjosi nuo piliakalnio atsiveriančiu nuostabiu kraštovaizdžiu, pasidžiaugė ramybe dvelkiančia netradicine aplinka, kurioje skaitomi eilėraščiai skambėjo ypatingai.

Renginiui pasibaigus, jame dalyvavę vaikai patikino, kad išvyka ir skaitymai neįprastoje aplinkoje visiems labai patiko, nes patys bandė kurti eilėraščius, o drąsesnieji juos paskaitė draugams. Pakeliui į namus mokiniai sustojo rašytojos tėviškėje, pasivaikščiojo po jos gimtąsias vietas.

Trumpa, turtinga ir vaizdinga poezijos kalba puikiai tiko ir pasisveikinti, ir atsisveikinti su vasara…

Iki kitų skaitymų!

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Simno filialo vyresn. bibliotekininkė
Lina Daniulevičienė