Gražūs ir sveiki dantys – geros sveikatos atspindys

Dantų ėduonis – viena dažniausių lėtinių ligų vaikystėje, „atsirandanti“ dėl netinkamos ir nevisavertės mitybos. Kadangi moksleiviai mėgsta saldžius produktus, dažniausiai renkasi lipnų maistą, nesilaiko sveikos mitybos reikalavimų, tai neigiamai veikia dantų būklę. Taip pat didelę įtaką turi ir genetiškai nulemtos biologinės savybės: dantų imlumas ėduoniui, seilių, burnos sandaros ypatumai, ir socialinė–kultūrinė aplinka bei odontologo paslaugų prieinamumas.

Gražūs ir sveiki dantys – geros sveikatos atspindys, todėl mokyti dantų higienos turime pradėti vos išdygus pirmam dantukui. Ankstyvas vaikų dantų higienos mokymas formuoja įpročius, kurių rezultatai išryškėja vėlesniame amžiuje. Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuras rajono ugdymo įstaigose organizuoja ir vykdo mokymus apie burnos higieną, dantų priežiūrą: kasmet pirmos klasės moksleiviai kviečiami dalyvauti konkurse „Silantams draugiškiausia klasė“.

Be tradicinių priemonių šiemet Simno gimnazijos pirmokai, priešmokyklinukai ir darželinukai stiprino turimas ir įgijo naujų žinių apie burnos higieną ir dantų priežiūrą naudodami specialias tabletes apnašoms nudažyti: vienos dienos apnašos nusidažo rausva spalva, o kelių dienų – mėlyna. Patikrinus dantis paaiškėjo, jog moksleiviai, nemažai žinodami apie dantų higieną, vis dar nemoka tų žinių paversti praktiniais įgūdžiais, todėl, ilgai nevalant probleminių vietų, atsiranda ėduonis arba dantenų uždegimai.

Norintiems apsaugoti dantis nuo ėduonies rekomenduojama profilaktinė priemonė – krūminių dantų dengimas silantinėmis medžiagomis, kurios neleidžia bakterijoms ir angliavandeniams patekti į dantų vageles ir įdubas – tai neskausminga, 5–10 minučių trunkanti procedūra. Lietuvoje vaikams nuo 6 iki 14 metų krūminių dantų dengimo silantinėmis medžiagomis išlaidos kompensuojamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto. Sveikus dantis padengus silantinėmis medžiagomis, jie ne tik tampa lengviau valomi, bet ir ilgiau išlieka nepažeisti ėduonies.

Priemonė – konkursas „Silantams draugiškiausia klasė“ vyksta jau penktus metus, todėl Alytaus rajone daugėja pirmokų klasių, kuriose visų mokinukų dantys padengti silantais.

Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos priežiūros specialistė

 Agnė Goštautienė