Sąmoningumo didinimo mėnuo BE PATYČIŲ

Simno gimnazijos darželio mažieji ugdytiniai dalyvavo sąmoningumo didinimo mėnesio ,,BE PATYČIŲ 2019“ veiklose. Pirmiausia jie išsiaiškino, kad patyčios – tai tyčinis, pasikartojantis agresyvus, nemalonus vaikų elgesys, nukreiptas į kitą vaiką, siekiant sukelti jam ne tik fizinį, bet ir emocinį skausmą. Taigi patyčios vyksta tada, kai kažkas nuolat kimba prie kiti vaiko žodžiais ir veiksmais, pravardžiuoja, erzina, stumdosi ar kitaip užgauna, gadina kitų vaikų daiktus, žaislus, ignoruoja ir nenori draugauti. Todėl darželyje ugdytiniams nuolat skiepijamas pagarbus elgesys, jie mokomi gerbti kito nuomonę, dalytis žaislais, draugauti su visais vienodai.

Visą savaitę  vyko įvairios veiklos. Akcijos ,,Būsiu Tavo draugu“ tikslas buvo – lavinti ugdytinių gebėjimą užmegzti draugystę ir tinkamai reaguoti į atstūmimą. Perdavėme žinutę draugams vykdydami veiklą ,,Paduokime vieni kitiems ranką“. Didelį dėmesį skyrėme ugdytinių neigiamoms emocijoms, mokėme jas valdyti – ,,Aš neskriaudžiu kitų, prisijunk ir tu“. Savaitę užbaigėme bendra nuotrauka ,,Draugystės širdelė“.

Manome, jog svarbiausia – išmokyti ugdytinius, kad pajutę patyčias mokėtų pasakyti: ,,pasitrauk, tu mane skaudini“, ,,liaukis, man nepatinka“ ir pan. Jeigu tokie žodžiai nepadeda, būtinai  pasakytų auklėtojai. Ugdytiniai turi mokytis suprasti, kur kreiptis pagalbos, ir netoleruoti netinkamo elgesio. Svarbu nuo mažens vykdyti patyčių prevenciją, kad užaugintume žmones, kurie moka bendrauti, bendradarbiauti, jaučiasi saugiai.

                                                                                            Mokytoja D. Petrikienė