Lietuvos žydų genocido dienos minėjimas Simno gimnazijoje

   Rugsėjo 23-ąją, Lietuvos žydų genocido aukų atminties dieną, Simno gimnazijos šauliai, mokinių tarybos nariai bei mokytojos Danutė Gudaitienė ir Vineta Dzeikauskienė dalyvavo pilietinėje iniciatyvoje „Atminties kelias“, kurios esmė – aplankyti masines žydų žūties vietas, pereinant pėsčiomis kelią, kuriuo į mirtį buvo varomi nekalti žmonės.

                      Gimnazistai, lydimi mokytojų, pėsčiomis nuėjo į Pošnios miške esančius žydų kapus. Žydų kultūroje išlikusi senus laikus menanti tradicija: einant į kapines arba artimųjų žūties vietas, kaip atminties ženklą neštis po akmenėlį. Prisimindami šią tradiciją, mokiniai pririnko lauko akmenėlių ir ant jų jidiš kalba užrašė Simno vietovėje gyvenusių ir čia nužudytų žydų vardus. Šalia paminklo moksleiviai uždegė žvakes, padėjo akmenėlius su vardais – jie primins, jog nužudytieji buvo ne „paprasti skaičiai“, bet konkretūs žmonės su asmeninėmis istorijomis. Gimnazijos bibliotekininkė Lina Daniulevičienė iniciavo žydų, kurie buvo nužudyti holokausto metu, vardų skaitymą.

Kasmet lankydami Pošnios miške esančius kapus, vis aiškiau suvokiame, kokią tragediją išgyveno žydų tauta, kodėl taip svarbu, kad ji nepasikartotų: kaip sakė popiežius Pranciškus: „Niekada dar kartą, Dieve. Niekada dar kartą…“

 

Istorijos mokytoja Vineta Dzeikauskienė