3b klasės gamtos pažinimo pamoka laboratorijoje

Lapkričio 25 dieną Simno gimnazijos 3 b klasės mokiniams pasaulio pažinimo pamoka vyko laboratorijoje: naują temą ,,Kas yra oras?” trečiokai mokėsi eksperimentuodami, tyrinėdami, stebėdami.                   Pirmasis bandymas trečiokams padėjo suprasti, kad mus visur supa oras, kuris yra bespalvis ir lengvas. Mokiniai suglamžytą laikraštį įgrūdo į stiklinę, kurią paskui panardino į dubenį su vandeniu. Ištraukę stiklinę ir apžiūrėję joje buvusį laikraštį, įsitikino, kad jis nesušlapo, nes stiklinė pripildyta popieriaus ir oro, todėl joje neliko vietos vandeniui. Mokiniai padarė išvadą, kad visur apie mus oras užima erdvę – jis reikalingas žmonėms ir gyvūnams, augalams, kad visi galėtų išgyventi.
Kitas eksperimentas patvirtino deguonies reikšmę žemėje. Trečiokai stebėjo, kaip trys degančios žvakės, uždengtos skirtingo dydžio stikliniais indais, neužpūstos užgeso. Po bandymo mokiniai apibendrindami nurodė, kad degimui reikalingas deguonis. Trečiasis bandymas padėjo suprasti, kad oras slegia daiktus. Mokiniai stiklinę su vandeniu uždengė kortele ir apvertė, prilaikydami kortelę ranka. Kai ranką patraukė, kortelė nenukrito, o laikėsi prilipusi prie stiklinės, kadangi oro slėgis visomis kryptimis vienodas. Pamokos pabaigoje mokiniai džiaugėsi, kad „tiesas“ apie orą išsiaiškino patys, kad rado atsakymus į visus aktualius klausimus.

Baigdami pamoką trečiokai padarė išvadą, kad bandymai, eksperimentai, tyrinėjimai – tai veikla, kurios metu ne tik kaupiama patirtis, bet galima ir diskutuoti, samprotauti, kad būtinai reikia sutelkti dėmesį, tada lengviau įsiminti ir suvokti.

                                                                 3 b klasės mokytoja Laima Jurčiukonienė