Septintokų išvyka į Vilnių

Lapkričio 21 dieną Simno gimnazijos 7a klasės mokiniai dalyvavo Kultūros paso organizuojamoje edukacinėje ekskursijoje „Dingusio Vilniaus beieškant“: sužinojo, kaip keitėsi Vilniaus senamiesčio architektūra ir miesto vaizdas bėgant amžiams. Gidė Kristina Vižinytė papasakojo daug įdomių dalykų apie Vilniaus senamiesčio objektus: Vilniaus arkikatedrą, Valdovų rūmus, Prezidentūrą, Vilniaus universitetą, buvusius žydų ir vokiečių kvartalus, Vilniaus rotušę.

Ekskursiją pradėjome prie Vilniaus arkikatedros, kur gidė papasakojo, kaip atrodė Vilniaus miestas IV–VIII a. – buvo tik medinių namų gyvenvietė. Ten, kur dabar atstatyti Valdovų rūmai, XIII amžiaus II pusėje dalis gyvenvietės „virto“ mūrine pilimi, kurioje nuo pirmųjų Gediminaičių laikų rezidavo beveik visi Lietuvos valdovai. Aiškinomės, kaip buvo atstatyti Aukštutinės pilies (Gedimino) bokštas ir Žemutinė pilis (Valdovų rūmai). Sužinojome, kurie objektai neišliko, kurie buvo dalinai konservuoti, o Vilniaus arkikatedra amžių bėgyje buvo atstatyta net dvylika kartų. Ieškojome „dingusių“ objektų: Didžiosios Vilniaus sinagogos, žydų gyvenvietės, tik archyvuose ir pasakojimuose išlikusių bažnyčių, rūmų, dvarų, Vilniaus gynybinės sienos likučiai.

Išvyka buvo lyg įdomi ir prasminga pamoka apie Vilniaus senamiesčio istoriją, architektūrą, kurią taip vaizdingai ir įtikinamai atskleidė gidė Kristina. Dėkojame Jai!

7a klasės auklėtoja Rasa Ručienė