Projekto „Kartu“ renginiai Simno gimnazijoje

Sausio mėnesį Simno gimnazijoje vyko Všį Laisvės TV projekto „Kartu“ mokinių susitikimai su dviem autoritetingais lektoriais: iniciatyvos „Dydis nesvarbu“ autore Giedre Valavičiūte ir LCC tarptautinio universiteto dėstytoju Emu Griciumi. Abu lektoriai palietė labai skirtingas, bet aktualias temas: kūniškumo ir socialinių tinklų įtaką gyvenime. Giedrė Valavičiūtė, skaitydama paskaitą kūniškumo tema „Dydis nesvarbu“, pabrėžė, kad savo kūną svarbu mylėti net ir tuomet, kai jis mums atrodo netobulas: „Niekas niekam neprivalo teisintis dėl to, kaip atrodo. Meilė ir pagarba sau dar nieko „neprivedė“ prie valgymo sutrikimų ar depresijos.“ Lektorė pabrėžė, kad meilė sau tokiam, koks esi – pagrindas savivertei ir pagarbai kitokiems nei reikalauja standartai. Būti kitokiu nėra blogai – svarbu suprasti, kad tobulumas tėra „iliuzija“ .

Emo Griciaus paskaita apie socialinių tinklų iliuzijas tarsi pratęsė Giedrės Valavičiūtės mintį, kad tai, ką mato akys, nebūtinai yra tiesa ar absoliutus gėris. Socialiniai tinklai verčia mus galvoti, kad būti gražiu ir turtingu yra vertybė. Kiekvienas, talpindamas nuotraukas socialiniuose tinkluose, stengiasi parodyti save iš pačios gražiausios „pusės“, pasigirdi kelionėmis, išvaizda ar socialine padėtimi. Kiek daug gražių ir tobulų žmonių socialiniuose tinkluose, tačiau sunku suprasti, kas yra tikra, o kas – tik daugybės patobulinimų su įvairiomis programėlėmis „rezultatas“. Žmonės tampa priklausomi nuo socialinių tinklų, o tai pradeda kenkti jų santykiams ir bendravimui gyvenime. Kartais pamirštama, kad realus gyvenimas yra žymiai įdomesnis ir vertingesnis nei bendravimas internetinėje erdvėje.

Džiaugiamės galėdami susipažinti su įdomiais žmonėmis, padiskutuoti rūpimais klausimais ir iš naujo „peržiūrėti“ savo vertybes.

Socialinė pedagogė Žaneta Bagdžiūnienė