Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos rekomendacijos nuo kovo 22 d. grįžtantiems į mokyklas mokytis ir dirbti

               Nuo kovo 22 d. 45-iose šalies savivaldybėse pradinukai galės grįžti mokytis į savo klases. Remiantis sveikatos apsaugos ministro-valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo (OV) patvirtintomis pradinio ugdymo organizavimo būtinomis sąlygomis, mokyklos privalės užtikrinti minimalius atskirų klasių kontaktus tiek pamokų, tiek pertraukų metu, pradinukų mokytojai privalės dėvėti kaukes.

Organizuojant kontaktinį ar mišrų pradinio ugdymo procesą mokyklose turi būti maksimaliai ribojami skirtingose klasėse ugdomų mokinių kontaktai tiek pamokų metu, tiek po pamokų:

  • vienos klasės mokiniams ugdymo veiklos, kurioms nereikia specializuotų patalpų, turi būti organizuojamos toje pačioje mokymo patalpoje. Jei mokinius moko skirtingi mokytojai, jie turėtų ateiti į ugdytinių klasę, o ne atvirkščiai;
  • jeigu yra poreikis, gali būti koreguojamas švietimo įstaigos darbo laikas, skirtingų klasių pamokų pradžios ir pabaigos, pertraukų laikas. Taip siekiama atskirti skirtingose klasėse ugdomus mokinius, kai jie atvyksta ar išvyksta iš švietimo įstaigos, naudojasi bendromis švietimo įstaigos patalpomis, ilsisi pertraukų metu, valgo;
  • jei mokykloje yra galimybė, skirtingoms klasėms turėtų būti priskiriami skirtingi įėjimai ir išėjimai; numatomi atskiri judėjimo maršrutai iki klasės, valgyklos, sanitarinių mazgų, persirengimo kambarių;
  • mokyklos teritorijoje lauke turėtų būti numatytos erdvės, kuriose pertraukas galėtų leisti skirtingų klasių mokiniai;
  • pailgintos dienos grupės veiklose gali dalyvauti tik tos pačios klasės mokiniai;
  • per pertraukas, kurių metu mokiniai valgo, laikas turi būti sureguliuotas taip, kad būtų užtikrintas klasės izoliacijos principo taikymas. Maitinimas švediško stalo principu, kai maistą įsideda patys mokiniai, neturi būti organizuojamas.

Kaip numatyta operacijų vadovo, mokyklose visi vyresni nei 6 metų asmenys turi dėvėtų nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones. Kaukių leidžiama nedėvėti vaikams, ugdomiems pagal pradinio ugdymo programą, jiems esant ugdymo įstaigoje ir jos teritorijoje; taip pat neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės kaukių dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei.

Vyriausybės sprendimu organizuoti pradinį ugdymą kontaktiniu ar mišriu būdu leista tose šalies savivaldybėse, kuriose sergamumas koronavirusu per pastarąsias 14 dienų 100 tūkst. gyventojų nesiekia 200 atvejų.

Primename, jog mišrus mokymosi būdas Nuotolinio mokymo vadove apibrėžiamas kaip mokymosi būdas, kai derinami kasdienis ir nuotolinis mokymosi būdai, t. y., dalis mokymosi vyksta nuotoliniu būdu, o dalis – mokymo įstaigoje. Mokykla pati nusistato tvarką ir apimtis, kaip bus derinamas kasdieninis ir nuotolinis mokymas. Pavyzdžiui, ugdymas visiems mokiniams gali vykti kasdieniu būdu, o nuotoliniu – tik išimtiniais atvejais, pavyzdžiui, dėl ligos negalintiems atvykti mokiniams. Arba mokiniai mokosi kontaktiniu būdu mokykloje, tačiau pamokos, kurios yra sudarytos iš kelių mokomųjų klasių, pvz. tikybos pamokose dalyvauja kelių paralelinių klasių mokiniai, vyksta nuotoliniu būdu, siekiant mokinių saugumo dėl COVID-19 epidemijos. Galimi kiti variantai, dėl jų – kiek bus ugdoma kasdieniu, kiek nuotoliniu, kokia apimtimi jis taikomas – sprendžia pati mokykla.

Mišraus mokymo būdo nereikėtų maišyti su hibridiniu: hibridinis mokymas vyksta tada, kai dalis mokinių mokosi klasėje, o kita dalis tuo pačiu metu dalyvauja pamokoje nuotoliniu būdu.

Konsultacijos abiturientams – po penkis ir su kaukėmis

Vyriausybės sprendimu nuo pirmadienio visoje šalyje leidžiama rengti kontaktines konsultacijas abiturientams nedidelėmis grupėmis – daugiausia po 5 mokinius vienu metu. Konsultacijų metu:

  • mokiniams ir mokytojams privalu dėvėti veido kaukes ar respiratorius;
  • turi būti išlaikomas ne mažesnis kaip 2 metrų atstumas tarp konsultacijoje dalyvaujančių asmenų;
  • konsultacijos turi būti organizuojamos taip, kad būtų išvengta skirtingose grupėse esančių mokinių kontaktų.

Nuo pirmadienio savivaldybėse, kuriose sergamumas per pastarąsias 14 dienų 100 tūkst. gyventojų nesiekia 200 atvejų, bus leidžiamas ir kontaktinis neformalusis vaikų ir suaugusiųjų švietimas uždarose erdvėse, kai dalyvauja ne daugiau kaip 5 vaikai ar suaugusieji, ir užtikrinamas 30 kv. m. paslaugos teikimo plotas vienam vaikui ar suaugusiajam. Užsiėmimų metu turi būti sudarytos tinkamos sąlygos rankų higienai, patalpos vėdinamos kiekvienos pertraukos metu, dezinfekuojami dažnai liečiami paviršiai.

Su visais operacijų vadovo sprendimais galima susipažinti čia: https://bit.ly/3tFag32

Visi į mokyklas grįžtantys mokiniai ir mokytojai prašomi profilaktiškai testuotis.