Sveiko maisto gaminimo dirbtuvės Alytaus rajono ugdymo įstaigose. Sveika ir skanu!

  Niekam ne paslaptis, kad sveika mityba – tai raktas į sveikesnį gyvenimą. Ankstyvoje vaikystėje susiformavę teisingi sveikos mitybos įpročiai padeda išvengti daugelio sveikatos problemų ateityje, todėl ugdyti supratimą apie sveiką ir subalansuotą mitybą svarbu nuo pat mažens.

Formuojant sveikos mitybos įpročius svarbu ne tik įgyjamos žinios, bet ir  praktiniai gebėjimai. Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras jau ne vienerius metus vadovaujasi principu, kad maistą reikia išmokti (išmokyti) gaminti, o ne tik apie jį kalbėti. Gegužės mėnesį visose Alytaus rajono mokyklose vyko sveiko maisto gaminimo dirbtuvės „Ką galiu pasigaminti?“. Užsiėmimo metu pradinių klasių mokiniai kartu su visuomenės sveikatos priežiūros specialistėmis gamino ne tik sveikus, bet ir skanius kokteilius. Dažnai pastebima, kad vaikams skanu tai, kas saldu ir patrauklu, todėl gaminant naudojami pridėtiniai saldikliai, dažikliai, įvairios kvapiosios medžiagos ir kiti maisto priedai. Šįkart jaunieji kulinarai galėjo patys įsitikinti, kad skaniems ir kvapniems patiekalams pagaminti tinka ir natūralūs maisto produktai, tokie kaip augalinis pienas, šaldytos uogos ir įvairūs vaisiai.

Sveika mityba vaikams, ko gero, dar svarbesnė nei suaugusiems, nes maistas, kurį jie valgo, lemia harmoningą augimą, tinkamą fizinę ir protinę raidą, gebėjimą mokytis. Viena iš mitybos klaidų yra netinkamas maisto produktų pasirinkimas. Pirmenybę reikėtų skirti aukštos maistinės vertės produktams, turintiems daug vitaminų, mineralų, baltymų, sudėtinių angliavandenių ir kitų organizmui naudingų medžiagų. Visuomenės sveikatos priežiūros specialistės sveikos mitybos pamokėlės dalyvius kvietė sudėti maisto pasirinkimo piramidės magnetinę dėlionę, sugrupuoti produktus pagal jų maistines savybes, pasimatuoti antsvorį imituojančią liemenę. Tokiu žaidybiniu būdu, be didesnių įtikinėjimų, vaikai buvo skatinami įsiminti pagrindines sveikos mitybos taisykles bei principus.

Tikimės, kad sveiko maisto pasirinkimas ir praktinė jo gamyba taps tvirtu pamatu tolimesnio, sveiko gyvenimo kūrime.

Sveikatos centro darbuotoja Agnė Goštautienė