4b klasės ekskursija į Simno žuvivaisos įmonę

Žuvis – gamtos dalis, tačiau intensyviai eksploatuodami ir keisdami gamtinę aplinką, kad patenkintume savo poreikius, pažeidžiame per daugelį metų susidariusių gamtinių veiksnių pusiausvyrą, todėl kai kurioms žuvų rūšims iškyla pavojus išnykti. Natūraliu būdu žuvų ištekliai sunkiai atsikuria, todėl būtina juos „papildyti“ dirbtinai, kaip daro Lietuvos žuvivaisos įmonės, o viena iš jų – Simno žuvivaisos įmonė.

Birželio 2 d. Simno gimnazijos 4 b klasės mokiniai nuvyko į Simno žuvivaisos įmonę. Pažintinę ekskursiją pradėjo žuvivaisos vadovas Artūras Vaickus, kuris trumpai papasakojo apie įmonę, jos veiklą, veisiamas ir auginamas žuvis. Jis supažindino mokinius su žuvininko profesija, papasakojo apie savo gyvenimo kelią, kurį „įveikė“ prieš tapdamas žuvininku: siekdamas savo svajonės įsigyti žuvininko specialybę, turėjo mokslus „krimsti“ Kaliningrado žuvies pramonės institute, nes Lietuvos aukštosios mokyklos šių specialistų neruošė. Pasidžiaugė, kad dabar žuvininkystės specialistus rengia Vilniaus ir Klaipėdos universitetai, Šilutės žemės ūkio mokykla, Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla.

Labai įdomiai pasakojo ir įmonės vyriausioji specialistė Vilma Jasevičienė, kuri vaikus supažindino su poskyryje vykdomais žuvų veisimo darbais, veisiamomis žuvų rūšimis, jų gyvenimo ciklu.

Daug mokiniai pamatė ir sužinojo pasižvalgę po žuvivaisos teritoriją. Įmonės specialistės papasakojo, kad be inkubacinio cecho poskyryje yra įvairios paskirties tvenkinių, kurių bendras plotas – daugiau kaip 112 ha. Kai kurie iš jų skirti žuvims žiemoti, kiti – reproduktoriams auginti, jaunikliams paauginti bei auginti. Tvenkinius vandeniu aprūpina Spernios upelis, kuris išteka iš Dusios ežero. Tvenkiniai unikalūs tuo, kad visi užpildomi savitaka, nenaudojant siurblių. Ekskursijos metu vaikai galėjo iš arti pamatyti gražuolius eršketus, maitinamus sykus…

Ketvirtokams patiko ekskursija: jie papildė žinias apie žuvininkystę, žuvininko specialybę, sužinojo apie karjeros galimybes. Mokiniai suprato, kuo žuvų veisimo darbai svarbūs Lietuvai ir jos gamtai.

Dėkojame žuvivaisos įmonės vedėjui Artūrui Vaickui ir vyriausiajai specialistei Vilmai Jasevičienei už šiltą priėmimą, supažindinimą su įmonės veikla ir žuvininko specialybe.

                                                     Mokytoja Laima Jurčiukonienė