Birželio 14-oji – Gedulo ir vilties diena

Minėdama masinių gyventojų trėmimų pradžios 80-metį, Tarptautinė komisija inicijavo Birželio 14-tosios paminėjimą Lietuvos bendrojo ugdymo mokyklose ir kvietė prisijungti prie pilietinės iniciatyvos „Gyvybės medis“. Į šį kvietimą atsiliepė ir Simno gimnazijos bendruomenė.

Gyvybės medis – universalus ir visame pasaulyje įvairiose kultūrose sutinkamas simbolis. Pasak tarptautinės komisijos vykdomojo direktoriaus pavaduotojos, švietimo programos koordinatorės Ingridos Vilkienės, šį simbolį pasiūlyti Gedulo ir vilties dienos minėjimui nuspręsta todėl, kad medžiai, kaip ir gamta, mūsų protėviams buvo labai svarbūs. Tuo galima įsitikinti pažvelgus į lietuvių liaudies meno kūrinius, pasiklausius lietuvių dainų, patarlių, posakių: „ne tas medis lūžta, kuris girgžda“; „sūnūs, stiprūs kaip ąžuolai“; „lanksti kaip liepa“ –daug panašių palyginimų apie medžius skamba lietuvių folklore.

Istorijos mokytojos organizavo gyvas istorijos pamokas, skirtas šiam skaudžiam mūsų istorijos tarpsniui: mokiniai analizavo istorinius šaltinius, skaitė ir aptarė mūsų krašto tremtinių prisiminimus. Instaliaciją-maketą „Vilties kelias“ kūrė II ag klasės mokiniai: Aivaras Narauskas, Audrius Deščeras, Viktorija Krušnaitė ir Aistė Pujanauskaitė. Instaliaciją su Gyvybės medžio simbolika „ARBOR“ sukūrė Aivaras Narauskas – mokinių darbai eksponuojami gimnazijos fojė. NVŠ būrelio „Spalvų paletė“ nariai, vadovaujami dailės mokytojos Jurgitos Lenkauskienės, piešė atvirukus-pasveikinimus, skirtus buvusiems tremtiniams, politiniams kaliniams ir laisvės kovų dalyviams.

1a ir 4 b klasių mokiniai Gedulo ir vilties dieną minėjo žygiu link buvusios Simno geležinkelio stoties, o pavaduotoja  ugdymui Danguolė Grėbliūnienė jiems papasakojo apie to metų įvykius. Kartu prisiminę Lietuvos istorinę praeitį, visi mokiniai pagerbė tremtinius prie geležinkelio bėgių padėdami atsineštas pievų gėlių puokštes. Grįžę į gimnaziją, visi kartu sukūrė šių metų simbolį – „Gyvybės medį“. 4 b klasės mokiniai pagamino atvirukus su Gyvybės medžio simboliu ir išsiuntė buvusiems tremtiniams ir politiniams kaliniams.

Gedulo ir vilties dienos paminėjimas – prasminga pilietiškumo pamoka, ne tik primenanti tautos istoriją, bet ir siekianti, kad atmintis tęstųsi…

 

Istorijos mokytoja Vineta Dzeikauskienė

1a klasės mokytoja Eglė Minevičė