Košės diena ikimokyklinio ugdymo skyriuje

   Spalio 10 dieną yra minima Pasaulinė košės diena. Šios akcijos tikslas – skatinti vaikų sveikos mitybos įpročius ir akcentuoti pusryčių košės naudą. Simno gimnazijos ikimokyklinukai taip pat paminėjo šią dieną. Mokytojos vaikams papasakojo apie pusryčių reikšmę, ką sveikiausia rinktis, prisiminė, ką žino apie grūdines kultūras, iš ko verdamos košės.

 „Vabaliukų“ grupės ugdytiniai žaidė lietuvių liaudies žaidimą „Virė virė košę“, aptarė, ko reikia, kad būtų galima išsivirti košę, ir „kibo virti“. Į puodą pylė vandenį, pieną, bėrė kruopas, cukrų, druską ir draugiškai maišė, pagardino uogiene, ragavo. Po to klijavo iš žurnalų, bukletų iškirptus paveikslėlius su maisto produktais, iš kurių galima išvirti košę.

„Kodėlčiukų“ grupės ugdytiniai labai nustebo išgirdę, kad yra švenčiama košės diena. Vaikai pasakojo, kaip mamytės verda košes, kokias košes mėgsta valgyti, kaip jas paskanina. Vaikučiai apžiūrėjo, kaip atrodo kruopos, bandė jas atpažinti, aptarė, kaip jos atkeliauja ant mūsų stalo. Grupėje ugdytiniai virė dribsnių košę, pagardino pienu ir skaniai suvalgė.

„Smalsiukų“ grupės ugdytiniai dieną pradėjo smagia mankšta bei sveika ir gardžia avižinių dribsnių koše. Ne tik susipažino su įvairiomis kruopomis, sužinojo jų pavadinimus, bet ir atliko darbelį: „Kokia mano skaniausia košė“. Muzikinės veiklos metu dainavo daineles: „Grikiai, ryžiai, manai“, „Viru, viru košę“.

„Pelėdžiukų“ grupės ugdytiniai virė „makaronų“ košę iš siūlų, gardino „daržovėmis“ iš krepinio popieriaus. Mokytoja akcentavo pusryčių reikšmę ir naudą. Vaikai dalijosi mintimis, kokias košes mėgsta, kokias verda mamytės namuose.

Mokytojos pasiūlė vaikams šios dienos įspūdžiais pasidalinti su tėveliais, o sekmadienį namuose išsivirti košės ir taip paminėti Pasaulinę košės dieną.

Tikime, kad šios žinios labai svarbios, todėl geru pavyzdžiu norėjome parodyti, kad košė – maistingas produktas, todėl sveikos mitybos principus ir košės naudą vaikučiai tikrai prisimins.

                                                                                                                                                                                                                         Ikimokyklinio ugdymo mokytoja Aurelija Kubilienė