Kurkime tolerancijos miestus

Lapkričio 16-ąją, minėdami tarptautinę Tolerancijos dieną, Simno gimnazijos I-II ag kl. mokiniai per istorijos pamokas prisiminė istorinius įvykius, kuriuose netolerancija kitoms tautoms, religijai ar rasei ne tik virto agresija, bet ir nulėmė valstybių likimus, net žlugimą. Mokiniai kalbėjosi apie mūsų visuomenės požiūrį į kitaip atrodančius, kitaip mąstančius ar turinčius kitokius nei dauguma pomėgius ir gyvenimo būdą. Aptarėme ir gana „keistą“ netolerancijos pavyzdį – neigiamą jaunų žmonių požiūrį į senus ar vyresnio amžiaus žmones. Visų vykusių pokalbių pagrindinė mintis buvo panaši – mūsų Žemė didelė, todėl vietos joje užteks visiems, tik reikia tolerancijos kitaip mąstantiems, kitaip atrodantiems, išpažįstantiems kitas religijas ar turintiems kitokią odos spalvą – tada visiems bus lengviau ir paprasčiau gyventi.

Šių metų Tolerancijos dienos simbolis – Tolerancijos miestas, todėl Simno gimnazijos mokiniai ir sukūrė „Tolerancijos miestą“, kuriame patys norėtų gyventi – fojė iškilo spalvingos gatvės su daugiabučiais, viešbučiais ir spalvingais saldainių nameliais. Džiugu, kad patiems mažiausiems pagelbėjo tėveliai, kurie prisidėjo prie pilietinės iniciatyvos „Tolerancijos miestas“, taip išreikšdami tvirtą nuomonę.

Manau, kad ši iniciatyva paskatins kurti tolerancijos miestus ne tik iš kartono, bet ir tikrus, kuriuose būtų gera gyventi visiems, bet pirmiausia turime „apgyvendinti“ toleranciją savo širdyse.

Socialinė pedagogė

Žaneta Bagdžiūnienė