Respublikinis projektas-paroda „Mes nulipdėm sniego senį – sniego senį Besmegenį“ Simno ikimokyklinio ugdymo skyriuje

Nuo 2022 metų gruodžio 19 iki 2023 metų sausio 31 dienos vyko Simno gimnazijos priešmokyklinio ugdymo mokytojų inicijuotas STEAM projektas-paroda „Mes nulipdėm sniego senį – sniego senį besmegenį”. Renginyje dalyvavo Alytaus rajono ir respublikos ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų ugdytiniai, tėvai, pedagogai, bendruomenės nariai.

Projekto-parodos tikslas – siekti sėkmingo emocionalaus visapusiško vaikų savęs ir kitų pažinimo, judėjimo įgūdžių, pasaulio pažinimo, komunikacinių gebėjimų ugdymo ir ugdymosi virtualioje aplinkoje taikant STEAM veiklos metodą. Dalyvaudami įvairiose veiklose vaikai ne tik lavino sakytinę kalbą, menines, kūrybines galias, sensorinius-lytėjimo pojūčius, bet ir plėtė žinias apie žiemą, gamtos reiškinius, įvardijo, kad senį besmegenį sudaro trys geometrinės formos –,,apskritimai“, tyrė sniego ir vandens savybes, lavino skaičiavimo, matavimo, tyrinėjimo įgūdžius, patyrė daug džiugių emocijų. Nuotraukas su savo seniais Besmegeniais parodai pristatė net 106 įstaigų atstovai. Džiugu, kad kūrybinių darbų parodos, organizuojamos priešmokyklinėse įstaigose, plėtoja bendradarbiavimą ne tik rajone, bet ir respublikoje – tai viena iš bendradarbiavimo ir gerosios patirties sklaidos formų, nes vaikai praturtino savo patirtį naujais atradimais.

Projekto veiklose aktyviai dalyvavo ir Simno gimnazijos priešmokyklinių ir ikimokyklinių grupių ugdytiniai bei jų tėveliai. Ant darželio kieme esančio kalnelio „apsigyveno“ įvairiausi besmegeniai: su skrybėle ant galvos, su ausinėmis ar moteriška rankine… Kaskart, praeidami pro šalį, vaikai grožėjosi šiais kūriniais: lietė, tyrinėjo, pasikvietė tėvelius, senelius jais pasigrožėti, fotografavosi. O mums, mokytojams, jie tapo tikru idėjų lobynu, galimybe paįvairinti savo ir ugdytinių veiklą.

Prisilietęs prie meno, vaikas darosi jautresnis aplinkai ir žmonėms. Bet kuri estetinė ir meninė aplinka įprasmina emocinį patyrimą, lavina vaizduotę, bendruosius intelektinius sugebėjimus.

Priešmokyklinio ugdymo mokytoja Danutė Petrikienė