Gražų Mokytojos 100 metų jubiliejų minint

„Žmogaus gyvenimo prasmė vertinama ne pagal amžių, o pagal nuveiktus darbus, išdalintą širdies šilumą. Per visą šimtmetį Jūs dosniai dalijote žmogiškąsias vertybes mokiniams, artimiesiems ir visiems, buvusiems ir esantiems aplink…“ – birželio 1 dieną, sveikindama jubiliatę, buvusią ilgametę Alytaus rajono Simno mokyklos mokytoją Birutę Kuncaitę, į susirinkusius kreipėsi gimnazijos direktorė Jolanta Gudelienė.

Tuometėje Simno vidurinėje mokykloje kūno kultūros mokytoja jubiliatė Birutė Kuncaitė dirbo nuo 1949 m. iki pat pensijos – 1978 metų. Ir dabar, sulaukusią 100 metų jubiliejaus, Mokytoją geru žodžiu mini buvusios kolegės, su kuriomis ji bendrauja ne tik telefonu, bet retkarčiais ir į svečius pakviečia. Anelė Mikalauskienė prisimena, kaip su Birute bendravo dar dirbdama Ūdrijos vidurinėje mokykloje, stebisi, kokie tuo laikmečiu apsiskaitę ir malonūs bei svetingi buvę jos tėvai. Dar ir dabar su Birute bendrauja buvusios kolegės Marijona Taputienė, Renė Janeckienė.

 Šiltai apie mokytoją Birutę Kuncaitę atsiliepia ne vienas buvęs auklėtinis ar mokinys. Ir yra už ką – Birutė buvo reikli sau ir kitiems, daug dėmesio skyrė mokiniams, labai jais pasitikėjo. Mokytoja visada pati parodydavo, kaip atlikti pratimą, o tik paskui reikalaudavo iš mokinių, gal todėl visi noriai sportuodavo. Ne vienas Simno mokyklos mokinys gerų rezultatų pasiekė lengvojoje atletikoje ar žaisdamas krepšinio komandoje. O šią sporto šaką Simno vidurinėje tikrai mėgo, pavyzdžiui, 1972 metais buvo net 4 komandos: po 2 jaunučių (mergaičių ir berniukų) ir jaunių (merginų ir vaikinų). Mergaitės ir merginos buvo iškovojusios I vietą Alytaus rajono ir miesto komandų tarpe – net tuometės Alytaus 5 vidurinės mokyklos komandas įveikusios – sakė buvusi žaidėja ir treneris.

Dalė Skliaudienė (Leonavičiūtė) ir Vidas Mikalauskas buvusią klasės auklėtoją Birutę Kuncaitę prisimena gana dažnai. Jie pasakojo, kad mokytoja įdomiai organizavo auklėjamosios klasės veiklą, atsakingai ruošė varžyboms. Abu smagiai prisimena išvykas į Anykščius, Zarasus, pabrėžia, kad auklėtojos dėka daugelis mokinių pirmą kartą pamatė Baltijos jūrą. Vidas Mikalauskas dėkingas auklėtojai Birutei už tai, kad padėjo apsispręsti renkantis kūno kultūros mokytojo profesiją. Mokytoja jam patikėjo treniruoti mergaičių ir merginų krepšinio komandas, todėl stiprėjo vaikino pasitikėjimas savo jėgomis, buvo priverstas domėtis krepšinio naujovėmis ir pats sportuoti, kad pats galėtų rodyti pavyzdį žaidėjoms. Vidas džiaugiasi, kad 3 metų darbo su komandomis praktika padėjo ne tik studijuojant aukštojoje mokykloje, bet ir paskui, jau dirbant ir sportuojant.

Gyvenime viskas praeina – ir džiaugsmas, ir ašaros, ir skausmas, todėl geriau neskaičiuokime metų… Simno gimnazijos bendruomenė linki jubiliatei stiprios sveikatos, puikios nuotaikos, ramių ir šviesių gyvenimo metų. Dar ilgai išlikti sveika, energinga, džiaugtis gyvenimu bei džiuginti kitus.