Įspūdžiai po kelionės į Kauną

Septintokai balandžio 22 dieną vyko į Kauną. Edukacinės kelionės tikslas – aplankyti Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Anatomijos muziejų ir susipažinti su mokslu, nagrinėjančiu žmogaus sandarą, sveiką gyvenimo būdą, žalingų įpročių žalą.

Atvykę į muziejų mokiniai išklausė edukacinę programą. Edukacijos tikslas –  supažindinti su medicinos universiteto žmogaus anatomijos muziejaus eksponatų atsiradimo istorija, parodyti žmogaus sandaros ypatumus, supažindinti su eksponuojamų organų patologijomis, kurias sukelia žalingi įpročiai. Mokiniai sužinojo, kad dabartinės Anatomijos muziejaus kolekcijos pagrindą sudaro 1920-1940 m. profesoriaus Jurgio Žilinsko ir jo bendražygių surinkti,  gaminti ir vėliau papildyti muziejaus preparatai. Muziejaus vedėja papasakojo ne vieną intriguojančią istoriją, kaip eksponatai, vadinami preparatais, patekdavo į muziejų anksčiau ir kaip patenka mūsų dienomis. Ekspozicijoje buvo galima pamatyti įvairių žmogaus organų preparatų tirpaluose, iš arti patyrinėti kaulų bei organų struktūras, pamatyti žmogaus embrionus.

Didelį įspūdį paliko trijų metrų aukščio žmogaus griaučių stendas, kuriame galima suskaičiuoti visus kaulus. Tyrinėdami eksponatus septintokai įsitikino, jog rūkančiojo plaučiai yra su patologiniais pakitimais, pajuodavę dėl susikaupusios dervos, su juodais ir gelsvais taškeliais plaučių paviršiuje, o nerūkančiojo buvo rausvi ir sveiki.

Po to vykome išbandyti jėgų ir aktyviai praleisti laiką „Jump space“ batutų parke. Instruktoriai supažindino mokinius su saugaus elgesio taisyklėmis, atliko apšilimo pratimus. Įsitikinome, kad šokinėjimas ant batutų labai smagi pramoga, bet reikalaujanti ištvermės ir jėgų. Teko daryti poilsio valandėles. Buvo smagu ne tik šokinėti, bet ir fiksuoti draugų šuolius, jų ,,dvikovas‘‘.

Nors netikėtai sugrįžusi žiema bandė sujaukti kelionės planus, tačiau jai tai nepavyko.

Patyrėme nepaprastai daug gerų emocijų, daug sužinojome. Tai buvo tikrai neužmirštama ekskursija!

Austėja Rinkevičiūtė, 7a klasė