Simno gimnazistai viešėjo Lenkijoje

 Spalio 6-12 dienomis Simno gimnazijos mokiniai: Marita Jančiukaitė, Ada Tarasevičiūtė, Evaldas Vasiljevas, Arnas Ručys ir Germantas Rutkauskas, lydimi mokytojų Rasos Ručienės ir Danguolės Kavaliauskienės, lankėsi Lenkijoje, Gdynės dvyliktoje pagrindinėje mokykloje: kartu su atstovais iš Kroatijos, Graikijos, Nyderlandų ir Italijos dalyvavo ketvirtajame „Erasmus + projekto „Stabdykite klimato pokyčius – kartu Europa daugiau pasiekia“ susitikime.

Pirmąją dieną, susipažinę su Gdynės mokyklos bendruomene ir projekto koordinatorėmis – mokytoja Justyna Wrześniowska-Choszcz ir direktore Dorota Skulska-Wittbrodt – kieme sodinome atminimo medelius. Susitikimo programoje buvo numatyta daug įvairių veiklų, susijusių su klimato kaita ir aplinkos apsauga. Viena iš jų – susitikimas su Gdynės miesto tarybos pirmininke Joanna Zielińska ir tarybos nariu Lechosław Dzierżak, kuris vyko Rotušėje. Administracijos atstovai, pasakodami apie mieste vykdomą ekologinę veiklą, pabrėžė, kad gyventojai raginami naudotis viešuoju transportu – moderniais, mažiau orą teršiančiais autobusais, troleibusais bei dviračiais, sistema MEVO.

Antrąją dieną lankėmės Marszewo botanikos sode, kur klausėme paskaitą apie apylinkių paukščių gyvenimo ir migracijos pokyčius, susijusius su klimato kaita. Dalyvavome interaktyviame žaidime miške, o paskui smagiai bendravome kepdami dešreles. Aplankėme ir Gdanską, svarbų viduramžių uostą, kuris buvo beveik visiškai sugriautas Antrojo pasaulinio karo metais. Šis miestas mus sužavėjo ypatinga architektūra, o Sopotas – pasivaikščiojimu didele medine prieplauka, kurią dažnai sunaikina stiprios liūtys.

Trečią dieną vyko mokyklų koordinatorių pasitarimas, paskui dalyvavome spektaklyje „Save the Loft Trees“, aplankėme įspūdingą eksperimentų muziejų, kur apžiūrėjome miesto, „išmetančio“ labai mažai anglies dioksido, modelį.

Ketvirtadienį mokiniai dalyvavo anglų kalbos pamokose apie klimato kaitą. Vieną iš jų, apie cunamių susidarymą dėl klimato kaitos, vedė mokytoja Rasa Ručienė. Paskui aplankėme Gdynės akvariumą, kur ne tik susipažinome su Baltijos jūros ypatybėmis ir gyvaisiais organizmais, bet ir per mikroskopus stebėjome žuvų rūšių skirtumus.

Paskutinė diena buvo „skirta“ Helo pusiasaliui, kuris yra aukščiausia šiaurinė Lenkijos vieta. Pučiant žvarbiam vėjui lankėmės ruonių centre: stebėjome ruonių pasirodymą, vilkėdami specialius drabužius žvejojome tinklais, pasivaikščiojome po apylinkes, kurios vasarą „virsta“ populiariu laisvalaikio kurortu.

Namo grįžome patenkinti ne tik „turtinga“ susitikimo programa, bet ir prasmingu bendravimu su partneriais iš įvairių Europos šalių. Džiaugiamės ne tik tuo, kad patyrėme naujų įspūdžių, parsivežėme malonių prisiminimų, bet ir naujomis žiniomis apie klimato pokyčius.

Anglų kalbos mokytoja Rasa Ručienė