Prevencinis renginys „Nesuvaidinta tiesa“ – Simno gimnazijoje

 Dar 2009 metais pradėjęs kovą su patyčiomis Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras daugiau nei 15 metų ieškojo įvairių būdų bei metodų, kaip Alytaus rajono mokyklas „paversti“ vieta, kur šis reiškinys neegzistuotų. Ilgametė patirtis rodo, kad įsitraukę į aktyvias komandines veiklas, apimti azarto mokiniai bent kuriam laikui pamiršta apie patyčias. Atliktos apklausos ir tyrimai tik patvirtina faktą, kad patyčių problema labai opi, o mokykloje su jomis susiduriama kiekvieną dieną – patyčias patyrę ar patys iš ko nors pasityčioję yra beveik visi.

Diena be patyčių… Ar tai realu? Į šį ir kitus klausimus balandžio 11 dieną bandė atsakyti Alytaus r. Simno gimnazijos mokiniai bei mokytojai, stebėdami Alytaus miesto teatro aktorių suvaidintą performansą – „Nesuvaidinta tiesa“. Kiekvienas norintis bent trumpam galėjo tapti aktoriumi ir „įsikūnyti“ į skirtingus patyčių personažus: auką, agresorių ar pasyvų / aktyvų stebėtoją – pabandyti užkirsti kelią smurtui, agresijai, patyčioms, netolerancijai, t. y., pakeisti istorijos pabaigą.

Aktyvi diena tuo nesibaigė, nes po teatro aktorių organizuotų veiklų moksleivių jau laukė psichologų parengtos azartiškos komandinės užduotys. Renginio dalyviams reikėjo operatyviai susikaupti, susikoncentruoti ir parodyti, kad laiko patyčioms čia taip pat nėra.

Agnė Goštautienė

Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro

sveikatos priežiūros specialistė