Helovinas Simno gimnazijoje

  Spalio 25 dieną Simno gimnazijos mokiniai į ugdymo instituciją žingsniavo pakiliai nusiteikę, nes kasdieninę mokyklinę uniformą ir darbingą atmosferą ruošėsi „pakeisti“ neatpažįstamai. Jau nuo ankstyvo ryto gimnazija buvo „užvaldyta“ artėjančių atostogų ir Helovino dvasios.

Helovinas – švęsti ar nešvęsti? Iš tiesų – tai dviprasmiškas klausimas, labiausiai kylantis vaikams ir paaugliams. Dažnai klaidingai manoma, kad spalvingasis Helovinas susiformavo Amerikoje, tačiau istoriniai šaltiniai liudija, kad šventės pradžia siejama su dabartinėje Airijos teritorijoje gyvenusiais senovės keltais, kurie spalio 31 dieną triukšmingai pasitikdavo Naujuosius metus. Senovės keltai tikėjo, kad Naujųjų metų išvakarėse slankioja dvasios, kurios atgyja persikūnijusios į gyvųjų kūnus, todėl šią dieną žmonės, norėdami apsiginti nuo dvasių, persirengdavo raganomis, velniais, šmėklomis ir kitokiais siaubūnais. Pamažu Helovinas tampa vis populiaresnis įvairiose pasaulio šalyse, tik dabar niekas neaukoja, neburia, negarbina Samhaino kaip per tikrą Heloviną, bet mokiniai gali persirengti ir šauniai pasilinksminti.

Prieš mokinių rudens atostogas gimnazijos mokinių tarybos surengtas Helovinas buvo puiki proga ne tik susipažinti su Vakarų Europoje švenčiamos šventės atributais, bet ir linksmai „atsisveikinti“ su mokykliniais rūpesčiais. Įkvėpti heloviniškos nuotaikos, mokiniai ėmėsi iniciatyvos ir pradėjo atsakingai ruoštis: gimnazijos erdves papuošė voratinkliais, šikšnosparniais, raganomis ir kitais neatskiriamais šios šventės atributais. Visą savaitę mokiniai skaptavo moliūgus, karpė raganų, vorų, vaiduoklių dekoracijas, todėl vaiduokliškai baugi, pašėlusi šventė įtraukė visus, norinčius smagiai praleisti popietę. Ne prasčiau pasipuošė ir patys mokiniai – kūrybiškumas ir fantazija „liejosi per kraštus“: išpiešti veidai, vienas už kitą išradingesni kostiumai, kaukės… Kiekvienas stengėsi atrodyti kuo šiurpiau, baisiau, originaliau.

Visi mokiniai galėjo balsuoti už labiausiai patikusį kostiumą ir gražiausią moliūgą. Komisijos nariai suskaičiavo mokinių ir mokytojų balsus ir paskelbė nugalėtojus, kuriais tapo:  mokytojos Eglė Minevičė, Rima Pavolienė ir Vineta Dzeikauskienė, 4a klasės mokinė Viltė Andriuškevičiūtė, 5a – Kornelija Burdulytė, 8a – Modestas Ekleris ir Deimantė Žurinskaitė iš IV ag klasės – visi buvo apdovanoti diplomais ir prizais.Džiugu, kad ne tik mokiniai, bet ir mokytojai, noriai dalyvaudami šioje nuotaikingoje šventėje, įdomiai praleido laiką, atsipalaidavo ir „pabėgo“ nuo kasdieninių rūpesčių.

                                                                                                            Mokinių tarybos kuratorė

Vineta Dzeikauskienė