Pasaulio pažinimo pamoka „Pramonės perversmas“ laboratorijoje

„Pramonės perversmas“ pradėjo laboratorijoje. Jie susipažino su pramonės perversmo laikotarpiu, pakeitusiu pasaulį. Tada žmonės pradėjo iš kaimo vietovių keltis į miestus, juose kūrėsi pramonė: buvo statomos gamyklos, fabrikai, kuriems reikėjo darbininkų mašinoms valdyti.

Praktinėje pamokos dalyje mokiniai išbandė vieną iš mechanizmų, pagreitinančių žmogaus darbą: keli šakute plakė kiaušinių baltymus, o vienas – naudodamas mikserį. „Dvikovą“ laimėjo mikserį turėjęs mokinys, todėl visi vienbalsiai nutarė, kad mechanizmai tikrai pagreitina ir palengvina žmogaus darbą bent pora kartų…

Kiti mokiniai atliko bandymą, kuriame panaudojo vandens galią. Pasigaminę priemonę iš plastikinio butelio ir šiaudelių, jie tyrinėjo vandens energiją: pripylę mechanizmą vandens mokiniai pamatė, kad butelis ėmė suktis vietoje verčiamas iš skylių tekančio vandens. Tokia energija naudojama hidroelektrinėse.

Trečioji grupė nagrinėjo vandens tiekimą: vienbalsiai nutarę, kad sunku nešioti vandenį kibirais, mokiniai sukūrė mini vandentiekio sistemą, kur vanduo iš vienos vietos į kitą „lengviau“ nugabenamas.

Aiškindamiesi ir įtvirtindami teorinę pamokos medžiagą, mokiniai patys pagamino ir praktiškai išbandė kelis mechanizmus, palengvinusius žmogaus darbą.

Pradinių klasių mokytoja Eglė Minevičė